Intervju: Slavica Josipović

:: .

Članica Predsjedništva HDZ 1990 Slavica Josipović u intervjuu za vijesti.ba, govori o raskidu partnerstva HDZ 1990 i HDZ BiH, posljedicama raskida koalicije, sudjelovanju HDZ 1990 u Hrvatskom narodnom saboru, rješavanju presude "Sejdić - Finci" i hrvatskog pitanja, te potencijalnim partnerima HDZ 1990.
vijesti.ba: Raskidom koalicije u Hercegbosanskom kantonu, sporazum HDZ 1990 i HDZ BiH u cjelosti je poništen. Kakve će biti posljedice? Hoće li HDZ 1990 izaći iz vlasti na svim nivoima u kojima učestvuje?
Josipović: Nakon sastanka dva vodstva stranaka u Mostaru na kojem se govorilo o problemima i realizaciji sporazuma između dva HDZ-a, gdje je zaključeno da se isti sastanci održe na razini županija i da se ponovo ista vodstva sastanu u roku od mjesec dana, desila se  smjena Vlade u Hercegbosanskoj županiji.

Smjenom i formiranjem nove Vlade sa strankama koje nisu potpisnice HNS-a, HDZ BIH je sporazum o zajedničkom djelovanju u svim županijama prekršio i raskinuo.

HDZ 1990 u ostalim županijama ostaje u vlasti kao samostalna politička stranka i djelovat će sa strankama koje čine poziciju. U vlast smo ušli na temelju izbornih rezultata i potpisanog sporazuma i  zajedno s HDZ BIH formirali vlade u većini županija. Hoće li, kakve će i za koga biti posljedice vrijeme će pokazati.

vijesti ba: Prema Vašem mišljenju, koji su stvarni razlozi smjene Vlade Hercegbosanskog kantona? Radi li se o izbornoj taktici i ovladavanju kantonalnih resursa?

Josipović: Stvarni razlozi smjene Vlade poznati su u javnosti. Svakako da je to izborna taktika jer za nešto manje od deset mjeseci prije izbora trebalo je zauzeti pozicije u vlasti kako bi se zaustavilo jačanje HDZ 1990 na cijelom prostoru.

vijesti.ba: Očekujete li isti scenario u drugim kantonima gdje zajedno sa HDZ BiH činite vladajuću većinu?

Josipović: Što se tiče drugih županija, o tome hoće li, može odlučiti HDZ BiH sa svojim partnerima. HDZ 1990 neće napustiti vlade i ostaje u vlasti jer je za to dobiopotporu birača.
Za sve odluke treba preuzeti i odgovornost.

vijesti ba: Predsjednik Vaše stranke smatra da Hrvatski narodni sabor (HNS) treba postati svenarodni okvir koji će poštivati sve snage koje dolaze iz hrvatskog korpusa, a ne prostor u kojem će neko manipulisati i "odrubljivati glavu kadrovima `devedesetke` kao što se dogodilo u Livanjskom kantonu". Kakve ćete poteze povući oko pozicije HDZ 1990 u HNS-u?

Josipović: HDZ 1990 ostaje dio HNS-a. Od prvog Hrvatskog narodnog sabora koji je održan u Novom Travniku nakon nekoliko godina stanke zahvaljujući i HDZ-u 1990 rad Sabora se ponovno aktivirao.
HNS je za HDZ1990 narodni parlament u kojem trebaju biti izabrani hrvatski zastupnici kao i predstavnici kulturnih, vjerskih i znanstvenih institucija iz hrvatskog naroda.
HNS se mora revidirati i on mora donositi ključne nacionalne i strateške odluke i ne treba biti u funkciji ni jedne stranke.

vijesti ba: Zbog raskida koalicije dva HDZ-a, dolazi li u pitanje rješavanje "hrvatskog pitanja", borba za jednakost i istinsku konstitutivnost Hrvata u BiH?

Josipović: HNS ne smije  doći u pitanje, jer  je to nacionalna i politička institucija hrvatskog naroda u BiH. Potrebna je reforma HNS.
Ako budemo sprovodili svoje političke deklaracije, HNS ćemo ojačati. Za nas Hrvate je dobro da imamo dvije jake političke stranke. Prošla su vremena kada je u narodu vladala percepcija da samo jedna stranka štiti interese hrvatskog naroda (ako nisi u njoj onda si izdajica ili si protiv Hrvata – nisi dobar Hrvat).

vijesti.ba: Nakon prekida partnerstva sa HDZ BiH, da li će HDZ 1990 biti manje zahtjevniji partner u pregovorima o rješavanju presude "Sejdić - Finci"?

Josipović: Pozicija hrvatskog naroda od Daytona do danas je najteža. Kroz pregovore o presudi "Sejdić-Finci" otvoreno je hrvatsko pitanje – izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, izbor u Dom naroda.
Pred nama je i izmjena Ustava FBIH, reforma Federacije.
HDZ 1990 će i dalje biti partner u svim pregovorima posebice tamo gdje se rješava hrvatsko pitanje kako bi se pozicija hrvatskog naroda ustavno riješila. Vjerujem da će zajedničke stavove o tome zauzeti i predsjednici Čović i Raguž.

vijesti ba: Ko su partneri HDZ 1990 u ovom trenutku? S kim ćete u koaliciju i partnerstvo uoči izbora?

Josipović: Nažalost, danas na sceni imamo svakodnevno formiranje neprirodnih koalicija baziranih na interesima, a ne na programima.HDZ 1990 će nakon donošenja izborne strategije donijeti odluku kako ćemo ići na izbore, a poslije izbora sigurno ćemo biti dio vlasti na svim razinama sa partnerima u vlasti kako bi mogli sprovoditi svoj program.

N.Š./v
ijesti.ba

Baner